Osuda ukidanja zdravstvenog osiguranja u TK-u: Djeca ispaštaju zbog 12 KM

Organizacija Zemlja djece u BiH i profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta Zlatan Begić podnijet će krivične prijave protiv premijera TK-a Bege Gutića, predsjednika Skupštine Senada Alića i kantonalne ministrice za socijalna pitanja Danijele Simić zbog kršenja Ustava BiH i međunarodno zagarantovanih prava djeteta.

osuda-ukidanja-zdravstvenog-osiguranja-u-tku-djeca-ispastaju-zbog-12-km_1459976616

Jedan topli obrok

Ovo je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji organizovanoj povodom odluke Skupštine TK-a da na posljednjoj sjednici ne podrži inicijativu jednog od poslanika za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti, čijim je usvajanjem krajem 2015. za više od 150 djece od 6 do 15 godina ukinuto zdravstveno osiguranje. Radi se o djeci koja ne idu u osnovnu školu, a koja su dosad bila osigurana putem općinskih centara za socijalnu pomoć. Ovaj zakon, kako su istakli jučerašnji govornici, grubo krši dječija prava, na što su Vladu, ali i poslanike u nekoliko navrata upozorili i ombudsmeni za ljudska prava.

– Apsolutno su svjesno odlučili zanemariti prava djece, s obzirom na to da smo ih i mi, ali i ombudsmeni upozorili da je ovaj zakon protiv svih međunarodnih konvencija, ali i Ustava FBiH, kazala je direktorica organizacije Zemlja djece Mirsada Bajramović.

Ono što je zanimljivo jeste i to da je većina poslanika, pogotovo onih iz vladajuće koalicije koji nisu podržali inicijativu, sredinom januara na okruglom stolu obećala da će podržati inicijativu i omogućiti zdravstveno osiguranje za ovu djecu.

Poražavajuća je i činjenica da bi godišnje za osiguranje ove djece bilo potrebno svega 20.000 KM, odnosno 12 KM mjesečno za jedno dijete. To je iznos jednog i po toplog obroka koji prima svaki član Vlade i poslanik u Skupštini TK-a dnevno.

– To ni u kojem slučaju ne bi ugrozilo Kanton, to su minorna sredstva za ovoliki budžet. Mi sad ne možemo ništa, s obzirom na to da su Vlada i poslanici odlučili zakonski ugroziti ovu djecu i oduzeti im zagarantovana prava, kazala je direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović.

Kako je kazao profesor porodičnog prava Boris Krešić, nikakvo opravdanje nije postojanje višeg zakona, pogotovo ako se krše međunarodne konvencije.

Obaveza države

– Član 24. Konvencije o pravima djeteta jasno kaže da države priznaju pravo djeteta da uživa najviši standard zdravlja, koji je moguće dostići i da ima pristup institucijama za liječenje. Znači, državi nije ostavljena mogućnost, ona to mora, to joj je obaveza, kazao je Krešić.

Profesor ustavnog prava Zlatan Begić otišao je korak dalje i kazao kako je ovakva odluka očito kršenje Ustava BiH, ali i svih nižih ustava, zbog čega će on podnijeti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba.

“Često se kršenje Ustava i međunarodnih obaveza pripisuje Dodiku i RS-u, a to se sve češće dešava i u Tuzlanskom kantonu”, ističe Begić.